Eerste training voetbalclub Excelsior;

Rotterdam, vanmiddag; Een wat onwennige selectie van Excelsior tijdens de eerste training van het nieuwe seizoen (foto: René Hoeflaak)

Juni 2011:De auto’s op het parkeerterrein voor stadion Woudestein van betaald voetbalvereniging Excelsior in Rotterdam is zo goed als verlaten. Over een kwartier begint de eerste training van het seizoen 2011-2012. Een auto van TV Rijnmond rijdt het terrein op. Samen met de drie mannen van TV Rijnmond (cameraman, fotograaf, verslaggever) wandel ik, een argeloze voorbijganger, mee het stadion binnen en sta ik aan de zijlijn, tussen de twee reserverbanken, bij het clublogo.

Op het toilet met een selectiespeler

Een vriendelijke clubmedewerker wijst mij naar het toilet. Nog geen minuut later sta ik op het toilet met een selectiepeler en neem ik een kijkje in het krachthonk, waar een handje vol spelers zich voorbereiden op de eerste training van het seizoen. Intussen luister ik mee bij het afnemen van interviews met coach Lammers, nieuwkomers Scheimann en Vorthoren door TV Rijnmond en zet ik een stapje opzij voor niemand minder dan Jon Dahl Tomasson, 112-voudig Deens international.

Rotterdam, Woudestein vanmiddag; TV Rijnmond stelt de openingsvraag van het nieuwe seizoen aan de kersverse hoofdcoach van Excelsior John Lammers (foto: René Hoeflaak)

Op de tribune achter mij zo’n vijftig toeschouwers. Spelers begroeten toeschouwers en andersom. Een ontspannen sfeer. Rust, vrede en zonneschijn zijn de toverwoorden vanmiddag. En dan is het twee uur. Langs de kant nu welgeteld twee fotografen. Spelers rekken en strekken. De selectie telt zestien nieuwkomers. Voor coach John Lammers (“er komt meer op mij af dan anders“) is het zijn eerste training ooit als hoofdcoach en voor Jon Dahl Tomasson (ex-AC Milan) zijn eerste training als assistent-trainer. Beiden staan wat onwennig op het veld. Net als de zwijgzame selectie.

Rotterdam, stadion Woudestein; vanmiddag even na twee uur: Het is even wennen. Jon Dahl Tomasson meet de tijd op van de selectiesprint tijdens de eerste seizoenstraining van Excelsior.  Tomasson heeft de tijd nadat hij is gestopt als actief voetballer bij onder meer Newcastle United, Feijenoord, AC Milan, VFB Stuttgart, Villareal, Heerenveen en 112 keer het Deense elftal (foto: René Hoeflaak) ,

Excelsior-Ajax

Voor enkele spelers is het de eerste training in de Eredivisie of zelfs het betaalde voetbal. Het kwik stijgt naar 31 graden. Flessen water worden aangevoerd. “Lege flessen netjes na afloop in de prullenbak, jongens” roept assistent Peter Hoekstra tegen zijn spelers. Op 5 augustus speelt het sympathieke Excelsior haar eerste thuiswedstrijd tegen stadsgenoot Feijenoord. Het contrast met de stemming rondom de eerste training van die club kan bijna niet groter. Op 3 december aanstaande gaat Excelsior op bezoek bij landkampioen Ajax. We gaan het volgen. Zowel Excelsior als Tomasson.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s