Sliedrecht

Station Sliedrecht doorstaat de tand des tijds (foto: René Hoeflaak)

Dit verhaal gaat over de strijd tegen water en het verzet tegen de bezetter

Mijn vorige tandartsbezoek greep ik aan voor een wandeling door Papendrecht. Het tandartsbezoek van vandaag brengt mij tot een wandeling in het naastgelegen Sliedrecht (ruim 24.000 inwoners), de geboorteplaats van mijn vader en grootvader. Mijn eerste stappen zet ik bij het historische station uit 1885, een belangrijk jaar voor Sliedrecht, zoals later in dit bericht zal blijken. Het bemande loket is in 2004 gesloten. Binnenkort zal een tweede Sliedrechts treinstation worden geopend, bij de grens met Papendrecht.

Mother Goose cottage Sliedrecht

Ik loop verder door, hoe kan het ook anders, de Stationsweg. Een verkeersslagader in Sliedrecht. De huiseigenaren aan Stationsweg geven hun huizen graag namen. Op de gevels lees ik namen als “Mother Goose Cottage”, “Opstee”, “In den Roserije” en ” ’t Komt Goed”. Halverwege de Stationsweg sta ik voor de poorten van de begraafplaats, net als het station, in 1885 geopend. De begraafplaats, is niet alleen de rust- en gedenkplaats van enkele familieleden, maar is ook de plaats voor onverwachte ontmoetingen, zo blijkt vandaag. Bij jongerencentrum ELEKTRA wandel ik omhoog langs de Grote Kerk uit 1763.

De grote Hervormde kerk van Sliedrecht (foto: René Hoeflaak)

 

Razzia in Sliedrecht

De omgeving van deze kerk was op 16 mei 1944, na een razzia door de Duitsers, één van de twee verzamelplaatsen van bijna 2.500  jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar uit onder andere Sliedrecht, Hardinxveld en Werkendam. Een aantal van hen , in de volksmond ook wel “Merwedegijzelaars” genoemd, worden onderweg naar Duitsland vrijgelaten. Ruim zeshonderd jongeren gaan uiteindelijk in juli 1945 op transport naar Duitsland. Honderd gijzelaars overlijden als gevolg van ziekte en heimwee, zesentwintig sterven uiteindelijk in kampen in Duitsland. Vorig jaar overleed één van de overlevers van de kampen, Jos Kraaijeveld. Lees zijn verhaal op: http://www.merwedegijzelaars.nl/persoon/160/a-kraaijeveld.

Bakker Smit Giessendam

Dit alles is het uiteindelijke gevolg van de brute en koelbloedige moord door een landwachter op de 57-jarige bakker Smit uit en in Giessendam. De razzia was namelijk een vergelding voor een schiet- en knokpartij tussen een knokploeg uit het verzet en Duitse landwachters bij de Helsluis in de Dordtse Bieschbos, naar aanleiding van deze moord. Sliedrecht kende een actieve tak van de de Albrechtgroep.

Sliedrecht: Standbeeld van de Crossliners op het Albrechtplein, onthuld door Prins Bernhard in 1966 (foto: René Hoeflaak

Cross lining

Deze verzetsbeweging hield zich onder meer bezig met Cross Lining, het smokkelen van onder andere medicijnen en voedsel van het bevrijde Lage Zwaluwe naar Sliedrecht. Even later passeer ik op het Albrechtplein het in 1966 onthulde standbeeld van de Crossliners. Maar eerst wandel ik nog langs de voormalige Thalia bioscoop en het aanpalende café Korevaar en en geniet ik van het fraaie uitzicht over de Sliedrechtse jachthaven.

Café Korevaar en de Bios in Sliedrecht (foto: René Hoeflaak)

 

Henk Hoeflaak

Ook hier oorlogsherinneringen. In mei 1940 kwamen  acht Sliedrechters om bij een bombardement op onder andere de Prins Hndrikstraat, vlakbij de jachthaven. Uiteraard sta ik ook stil, bij de voormalige badhuiswoning van mijn grootvader Henk Hoeflaak aan de Middeldiepstraat. Als peuter heb ik hier meer dan eens gelogeerd. Restaurant Il Mago, even verderop,  was er toen nog niet. Bij het Albrechtplein wandel ik rechtsaf over de Adriaan Volkersingel. Een singel op stand. De singel is genoemd naar één van de belangrijkste en invloedrijkste baggeraars van Sliedrecht.

Een (sleep)bootje vaart over de Beneden Merwede langs de Adriaan Volkersingel in Sliedrecht (foto: René Hoeflaak)

 

In het eerder ook al genoemde jaar 1885 – kan geen toeval zijn-kwam Volker op het idee van een stoombaggermolen. De eerste paardenmolen baggerde overigens al in 1818 in Sliedrecht. Op de Adriaan Volkersingel markeert een paal uit 2004 de dijkversterking uit de periode tussen 1993 en 2007.

Markeringspaal aan de Sliedrechtse oever van de Beneden Merwede (foto: René Hoeflaak)

 

Restaurant Bellevue Sliedrecht

Bij restaurant Bellevue ga ik rechtsaf de Merwesingel op en neem ik bij het Bonkelaarplein een laatste foto van een stenen beeld van een saxofonist, gemaakt door Jits Bakker. Sliedrecht, toch wel een stoere plaats…  Zie verder ook: http://www.historie-sliedrecht.nl/

Standbeeld van een wel heel erg magere saxofonist in Sliedrecht (foto: René Hoeflaak)

 

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s