Wenen

Wenen, 4 augustus 2016: Bahnhof City Wien West (foto: René Hoeflaak)

Wenen, 4 augustus 2016: Bahnhof City Wien West (foto: René Hoeflaak)

Augustus 2016: vorige week logeerde ik een aantal dagen in een hotel aan de Webgasse in Wenen. De achterkant van het hotel grenst aan een klein straatje met daarin het voormalige woonhuis van Joseph Haydn, de Oostenrijkse componist. Haydn vormde  samen met Beethoven en Mozart de zogenaamde eerste Weense School. Als je in dat rijtje staat, ben je wel iemand.

IMG-20160813-WA0009

Wenen, 7 augustus 2016: Haydn-Haus, voormalig woonhuis van Joseph Haydn (foto: René Hoeflaak)

Openluchtmuseum

Haydn woonde de laatste zeventien jaar van zijn leven- tot aan zijn dood in 1809- in een huisje achter ons hotel. Het woonhuis is nu een museum en de straat is naar hem vernoemd. Wenen is als een openluchtmuseum met de Europese geschiedenis van de achttiende, negentiende en twintigste eeuw als thema. De Haydngasse is net als de Webgasse slechts drie straten verwijderd van de drukke rotonde voor het station Wenen West, waar nog geen jaar geleden honderden vluchtelingen op weg naar Duitsland de nacht doorbrachten. Een rotonde met een pilaar. Maar niet zo maar een pilaar.

Oostenrijk, Wenen, 4 augustus 2016 : pilaar Karl Lueger (1844-1910) (foto: René Hoeflaak)

Oostenrijk, Wenen, 4 augustus 2016 : pilaar Karl Lueger (1844-1910) (foto: René Hoeflaak)

Dr. Karl Lueger 

De pilaar is een eerbetoon aan Dr. Karl Lueger, van 1897 tot 1910 burgemeester van Wenen. En die had het niet zo op met vluchtelingen en immigranten. In de stad staan diverse beelden van Lueger. Want de oud burgemeester wordt in Wenen nog altijd gezien als de man die de stad vooruit bracht met zijn initiatieven voor de aanleg van de vele parken, de tramlijn, het waterleidingnet , voedselprogramma’s voor armen en bestrijder van corruptie. In 2012 besloot het stadsbestuur van Wenen om ook een belangrijke ringweg naar hem te vernoemen. Dat was aanleiding voor heftige protesten en discussies.

 

‘Een schandaal’

Wenen, 5 augustus 2016: borstbeeld Dr. Karl Renner (foto: René Hoeflaak)

Wenen, 5 augustus 2016: borstbeeld Dr. Karl Renner (foto: René Hoeflaak)

Want Lueger is ook omstreden. Een groot aantal Oostenrijkers – zoals de aanhangers van de Sociaal Democratische Partij en de Groenen- noemen de vereringen daarom zelfs ‘een schandaal’.  Want Lueger stond ook bekend om zijn anti-migratie standpunten en zijn antipathie tegen Joden. Zo stemde hij in 1887 als parlementslid voor een wet die de immigratie van Joden verbood. En Adolf Hitler – oud inwoner van Wenen- noemde Lueger zelfs een inspirator bij het schrijven van zijn boek ‘Mein Kampf’.

Karl Renner

Lueger overleed in 1910. Acht jaar voordat een andere Karl, namelijk Karl Renner, na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije aantrad als eerste kanselier van de Republiek Duits-Oostenrijk. Een interim rol in een soort van interim land, als voorloper van de Eerste Republiek Oostenrijk. Renner was in de jaren twintig voorstander van een samengaan met Duitsland. Maar dan wel op een vredelievende manier. Renner distantieerde zich later van de gedwongen aansluiting.  Na de tweede wereldoorlog  werd Renner de eerste President van het huidige Oostenrijk. Hij overleed in 1950. Zijn borstbeeld staat in een stadspark naast het Rathaus. Want Wenen is een openluchtmuseum.

Wenen, 6 augustus 2016: Natuur-Historisch Museum (foto: René Hoeflaak)

Wenen, 6 augustus 2016: Natuur-Historisch Museum (foto: René Hoeflaak)


Wenen, 6 augustus 2016: graffiti aan de kade van het Donau Kanaal (foto: rené Hoeflaak)

Wenen, 6 augustus 2016: graffiti aan de kade van het Donau Kanaal (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s