Roermond: Emile Seipgens

Roermond, 28 augustus 2016: standbeeld Emile Seipgens (foto: René Hoeflaak)

Roermond, 28 augustus 2016: standbeeld Emile Seipgens (foto: René Hoeflaak)

September 2016: in het centrum van Roermond staat het standbeeld van Emile Seipgens.  Een man met een verhaal. Letterlijk en figuurlijk.

Dichten en verhalen schrijven was de grote passie van de tiener Emile Seipgens. Hij  was nog maar net 18 toen hij in Roermond het letterkundig Genootschap ‘de Lelie’ oprichtte.  Twee jaar later verscheen zijn eerste gedicht en rolde zijn eerste verhalenbundel van de persen van een Roermondse drukkerij.

Bierbrouwerij

Na een mislukte opleiding tot notaris kreeg hij in 1859 op 22-jarige leeftijd de leiding over de bierbrouwerij van zijn vader. De inkomsten van de brouwerij liepen terug.  Zijn passie voor taal, de Duitse taal om precies te zijn, en gedichten lieten Emile maar niet los. In 1874 volgde Emile zijn hart en verruilde hij de directietafel en de grootboekrekeningen van de brouwerij voor de studietafel en studieboeken aan de Universiteit van het Duitse Göttingen voor een studie Duits. Ver van zijn woonplaats Roermond. 340 kilometer om  preciezer te zijn. Niet lang daarna behaalde Seipgens in Den Haag zijn lerarenakte. Als leraar Duits gaf hij in de daaropvolgende jaren les op scholen in Tiel, Zutphen en Leiden.

Buffa Schinderhannes

Voor de Roermondse toneelvereniging ‘Société Dramatique et Littéraire de Ruremonde’, die bekend stond als liberaal, schreef hij de in het Roermondse dialect de tekst  bij de opera buffa Schinderhannes. De opera gaat over Florenske, dochter van kroegbaas Schwarze Peter, die verliefd wordt op rover Schinderhannes.  Het was Seipgens’ eerste van drie operastukken in het Roermondse dialect.

Emile Seipgens schreef ook verhalen in het katholieke weekblad Eigen Haard. Zijn verhaal ‘De Kapelaan van Bardelo’ zorgde in 1880 voor veel ophef en rumoer in het Katholieke Limburg en ver daarbuiten. Het verhaal gaat over een kapelaan die twijfelt over het geloof en daarom op zijn sterfbed zijn laatste sacramenten weigert.  De Rooms-katolieke kerk in Limburg riep gelovigen op hun abonnement op Eigen Haard op te zeggen en de verhalenreeks werd door de kerk geclassificeerd  als ‘verboden’.

Daniel

Roermond, 28 augustus 2016: De Roer (foto: René Hoeflaak)

Roermond, 28 augustus 2016: De Roer (foto: René Hoeflaak)

Seipgens overleed op 25 juni  1896 in Leiden. Op dat moment was hij bezig met het schrijven van ‘Daniel’. Zijn eerste en enige roman. De hoofdpersoon in het boek twijfelt over het geloof en besluit uiteindelijk zijn opleiding tot priester af te breken. Twijfel over het geloof was een onderwerp dat Seipgens bezighield. Het boek ‘Daniel’ heeft hij niet zelf af kunnen maken maar is na voltooiing door twee anonieme vrienden in 1897 postuum gepubliceerd.

Naar aanleiding van het overlijden van Emile Seipgens schreef de  Maas- en Roerbode van 27 juni 1896 het volgende; ‘Ofschoon wij hulde brengen aan het letterkundig talent van den overledene, betreuren wij nochtans dat verschillende zijner werken een geest ademen in strijd met onze Katholieke beginselen.’

Café De Verleiding

In Roermond is Seipgens  tot op de dag van vandaag echter nog steeds populair. In het centrum van de stad is een straat naar hem vernoemd en zijn opera ‘de Schinderhannes’ wordt daar nog steeds opgevoerd. De volgende uitvoering staat  gepland in september 2017. Standbeelden van de hoofdrolspelers zijn terug te vinden op diverse plekken in de stad. En sinds 1987 staat een standbeeld van Seipgens in het centrum. Op de Roerkade om precies te zijn. Op het terras van café De Verleiding.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s