Geniedijk Haarlemmermeer

16 juli 2015: Geniedijk bij Vijfhuizen (foto: René Hoeflaak)

16 juli 2015: Geniedijk bij Vijfhuizen (foto: René Hoeflaak)

17 juli 2015: de Chinese Muur en de Geniedijk in de Haarlemmermeerpolder: twee verdedigingslinies. De Chinese Muur is met een lengte van 21.196 kilometer weliswaar 21.181 kilometer langer dan de Geniedijk, toch staan ze allebei op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, de VN organisatie voor erfgoed en cultuur. Net als bijvoorbeeld de Dom in Keulen, de binnenstad van Paramaribo of de Grand Canyon in Amerika.

Vliegende tijd

15 juli 2015: Geniedijk bij Hoofddorp (foto: René Hoeflaak)

16 juli 2015: Geniedijk bij Hoofddorp (foto: René Hoeflaak)

De Geniedijk staat op de lijst als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De dijk met tientallen forten moest Amsterdam beschermen tegen vijandelijke aanvallen. In 1889 begonnen in opdracht van het Ministerie van Oorlog de eerste graafwerkzaamheden. De tijd vloog. En die vliegende tijd was uiteindelijk de grootste vijand. Want al tijdens de 15 jaar durende werkzaamheden bleken dijken en forten niet meer van ‘deze’ tijd en gedegradeerd tot folkloristische oorlogsmonumenten waar je overheen kon vliegen. Toch duurde het nog tot 1963 voordat de militaire status officieel werd opgeheven.

Een uniek stukje aarde

Uit de tijd of niet, ruim honderd jaar later wandel ik in vier uur van Station Hoofddorp naar Station Haarlem. De Geniedijk op, de Geniedijk af. Langs schapenkuddes, historische forten, bunkers met vleermuizen, kunstwerken zonder naam, ophaalbruggen, vaarten, weilanden en landingsbanen. Een uniek stukje aarde om zuinig op te zijn. Onze eigen Chinese Muur.

16 juli 2015: Geniedijk bij Vijfhuizen (foto: René Hoeflaak)

16 juli 2015: Geniedijk bij Vijfhuizen (foto: René Hoeflaak)

16 juli 2015: Fort Vijfhuizen. Nu onder meer een atelier, restaurant en trainingscentrum (foto: René Hoeflaak)

16 juli 2015: Fort Vijfhuizen. Nu onder meer een atelier, restaurant en trainingscentrum (foto: René Hoeflaak)

1 reply

 1. Hallo Rene,

  Leuk stukje.
  Op 3 november 1994 liep ik de Haarlemmermeerloop (62 km) in 5 uur 3 minuten en 56 seconden.
  Dit was (is?) een wegwedstrijd rond het Haarlemmermeer, ik weet er niet veel meer van, het was mooi weer, droog en ver dat weet ik nog wel.
  mvg

  wim.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s