Hoek van Holland (2)

31 maart 2014: Een kauw op het strand van Hoek van Holland. De Kauw is één van de kleinste kraaiensoorten in Nederland. (foto: René Hoeflaak)

31 maart 2014: Een onbekommerde kauw op het strand van Hoek van Holland. De Kauw is één van de kleinste kraaiensoorten in Nederland, vormt geen bedreiging en dus legaal aanwezig. (foto: René Hoeflaak)

Hoe zit dat toch met de kraaien in Hoek van Holland? Ik vraag het mij af als een kauw mijn gezelschap zoekt op een terras aan het strand van Hoek van Holland. Op enkele meters afstand van een prullenbak met daarop een pamflet waarin wordt opgeroepen tot het ondertekenen van een petitie om ‘de kraaienmoord’ te stoppen. Maar ik vrees dat mijn handtekening de kraaien niet meer zal redden. Te laat. Want het is al een maand geleden dat na een lange juridisch strijd de jagers van Duke Faunabeheer in Hoek van Holland binnentrokken om – in opdracht van de provincie Zuid-Holland- over te gaan tot het afschieten van een kolonie van ruim veertig Indische kraaien. Ook wel huiskraaien genoemd. Want over deze kraaiensoort hebben we het. Ondanks oponthoud door protesten was de klus in twee dagen geklaard. Per ongeluk werden ook nog enkele andere vogels geraakt maar dat werd afgedaan als ‘toevallig en vervelend’. Collateral damage noemen ze dat. De dierenpartij Rotterdam deed vervolgens nog aangifte. Want de afspraak was om de vogels te vangen en niet te doden.

Dreiging minder

Nederland heeft weer een dreiging minder. We kunnen weer rustig slapen. Honderden jaren geleden waren het de masten van de Engelse oorlogsschepen die langs de kust van Hoek van Holland de Republiek der Verenigde Nederlanden bedreigden. Nu waren dat al twintig jaar veertig Indische huiskraaien. Want zo lang wonen en verblijven de exotische kraaien al in Hoek van Holland. Waarschijnlijk meegekomen met een schip uit Egypte. Vanaf begin af aan al beoordeelde de provincie Zuid-Holland de komst van Indische kraai als bedreigend. Te exotisch. Te brutaal. Ze zouden de populatie van andere diersoorten bedreigen. Ze horen hier niet thuis aldus de provincie en het ministerie van landbouw .

31 maart 2014: Wederom een warme voorjaarsdag aan het strand van Hoek van Holland (foto: René Hoeflaak)

31 maart 2014: Wederom een warme voorjaarsdag aan het strand van Hoek van Holland. Indische kraaienweer. (foto: René Hoeflaak)

De kraai en de wolf

Alsof ze het aanvoelden niet welkom te zijn in Nederland, beperkten de Indische kraaien hun aanwezigheid tot Hoek van Holland. Maar ook dat is verleden tijd. De Indische kraai is niet meer in Nederland. Afgeschoten in Hoek van Holland. En dat in een periode van nu al vier opeenvolgende uitzonderlijk warme december, januari, februari en maart maanden sinds 1901, aldus het KNMI. Exotisch weer dus. Passende temperaturen voor de Indische kraai. Ze waren hun tijd al ver vooruit. En dat ook uitgerekend in een maand waarin Nederland de wolf naar Nederland lokt met de toekenning van een officieel beschermde status. Er gaan zelfs geluiden op voor een wolvenbureau. Jagen op de wolf is verboden. Schade door de wolf wordt vergoed. ‘Meer, meer’ klinkt door in de provincie. De wolf is meer dan welkom en vormt geen bedreiging voor Nederland. In tegenstelling tot de Indische kraai. Was er in 1994 maar een kraaienplatform of een Indische kraaienbureau. Nederland blijft een bijzonder land. En de wolf…? Die is nog ver weg.

3 maart 2014, Hoek van Holland; Oproep om de Indische kraai te beschermen. Niet allen aan vuilnisbakken. (foto: René Hoeflaak)

31 maart 2014, Hoek van Holland; Overal hangen oproepen om de Indische kraai te beschermen zoals hier aan de Nieuwe Waterweg. Tevergeefs. (foto: René Hoeflaak)

3 replies

 1. Ooit was ons waterland onbewoond, planten, wieren en algen, dieren, vissen en watervogels waren hier vrij en thuis.
  Totdat de mens jagend, verzamelend, trekkend, zaaiend en oogstend voorbij kwam.
  Jammer genoeg zijn wij de afstammelingen van deze vreemde hier niet thuishorende exoten.

  Is afschieten de beste oplossing?

  Bezorgde groet,

  Like

 2. Mooi blog.
  Ik zag laats nog een groep van die mannen op de dijk met van die lange telelenzen die waren ook op zoek naar de indische kraai. Ik zei nog, tja mannen, ik denk toch echt niet dat je haar zo terugkrijgt. Het is toch een delicate aangelegenheid, zo’n kroepoek-kraaitje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s