Maarn

De jaarlijkse verlenging van mijn ONTRACK wandelabonnement, grijp ik aan voor een wandeling door de Kaapse Bossen bij Maarn, onderdeel van het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug.

Juni 2012: Landgoed De Ruitenberg (foto: René Hoeflaak)

In bijna vier uur kom ik slechts drie medewandelaars tegen. Een perfecte wandeling dus om 1). te ontsnappen aan de waan van de dag en 2). mijn gedachten een vrije middag te gunnen. Voor punt 1. staat een bezoek aan de Kaapse Bossen met landgoederen als Huis te Maarn en de Ruitenberg wel garant. Dat ligt anders bij het onderdeel nadenken. Opperste concentratie is namelijk geboden. Want de routebeschrijving is een aaneenschakeling van Y- en T-splitsingen, drie-, vier- en vijf- en meersprongen, dwarspaden, te negeren ruiterpaden, halfverharde en onverharde paden, kruisingen, afrasteringen en éénmanspaadjes. Deze middag vergader ik regelmatig met mijzelf over de verschillen tussen  onverharde en halfverharde paden en Y- en T splitsingen. “En welk pad is nu het meest scherp naar links?”,vraag ik mijzelf meer dan eens af op één van de vele meersprongen. Ook het uitzicht vanaf de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap biedt geen helderheid. Zelfverzekerdheid en twijfel, logica en onlogica, intuïtie en ratio wisselen elkaar voortdurend af tijdens deze groene vrijdagmiddagwandeling.

Maarn, 1 juni 2012: T-splitsing in de Kaapse Bossen. (foto: René Hoeflaak)

Het zijn uiteindelijk de paarse kleuren van Rhodondendrons die mij twee keer op het juiste en rechte pad helpen. Want zowel zowel de boorden van landgoed Huis te Maarn als die van landgoed de Ruitenberg zijn begroeid met de nationale bloem van Nepal en de staatsbloem van de staat Washington in de Verenigde Staten. Bij de aanblik van Huis te Maarn, denk ik aan het Witte Huis in de stad Washington, aan de andere kant van Amerika. Mijn gedachten dwalen af. Door de Rhodondendrons hebben mijn gedachten toch een vrije middag.

Juni 2012; Laantje met Rhodondendrons in de Kaapse Bossen, bij Maarn. (foto: René Hoeflaak)

1 juni 2012; Landgoed Huis Te Maarn. Het landhuis zelf werd gebouwd in 1916 (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s