Wijngaard Capelle aan den IJssel

Eerder deze week wandelde ik langs de drukke N210 snelweg op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel, ook bekend als de Abraham van Rijckevorselweg. Vlakbij metrostation Capelsebrug passeerde ik een uniek stukje hellend bermgras, zijnde de voedingsbodem voor een glas Capelse wijn over pakweg drie, vier jaar. Nu nog met alleen wijnstokken, schelpen en gras. Maar over enkele zomers een perceel met rode en witte druiven. Ik heb het over een heuse wijngaard, daar langs de snelweg.

Capelle aan den IJssel, 22 april 2021: Wijngaard Sjatoo 010 (foto: René Hoeflaak)

De wijngaard wordt geëxploiteerd door de in januari 2020 opgerichte Stichting Sjatoo 010 en onderhouden door een groeiende groep vrijwilligers. Ruim dertig, zo lees ik in een artikel in het AD van augustus vorig jaar. De wijngaard is een initiatief van Rob Verduin en Hans Tobé, zo is te lezen op het informatiepaneel voor de wijngaard. Het idee voor de wijngaard is ontstaan tijdens een vakantie op het wijngaardrijke Griekse eiland Santorini.

Herkenbare snelweg

Het idee paste in het plan van de gemeente Capelle aan den IJssel om de snelweg op te schakelen naar een ‘herkenbare’ snelweg ,zo las ik verder. En dat is wat mij betreft wel gelukt. Want een stukje schrijven over een berm langs de snelweg, daar moet je een goede reden voor hebben.

Capelle aan den IJssel, 22 april 2021: Wijngaard Sjatoo 010 (foto: René Hoeflaak)

In 2023 verwacht de stichting voor het eerst te oogsten. De droomwens van de oprichters is dat de Capelse wijn uiteindelijk op de menukaart staat van bijvoorbeeld sterrenrestaurant Parkheuvel en te koop zal zijn in de winkel, aldus een van de oprichters in het AD artikel.

Noot: lees hier meer berichten over Rotterdam en omstreken.

Categorieën:Stad en land

3 replies

Plaats een reactie