Wandelen voor Honduras

Augustus 1989: wachtpost bij grens Honduras-Guatemala (foto: René Hoeflaak)

14 mei 2017: volgende maand wandel ik 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag in de Nacht van de Vluchteling. Doel van de nachtelijke wandeling is aandacht te vragen voor de vluchtelingen in de regio. Dan denken we al  snel aan vluchtelingenkampen in  Libanon, Griekenland en Turkije. Dicht bij huis.

Northern Triangle

Verder van huis maar daarom niet minder zorgwekkend is de toenemende vluchtelingenstroom in Midden Amerika. Volker Türk, de directeur  van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, sprak tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp aan de grens van Guatemala en Honduras in maart van dit jaar over een ‘dreigende vluchtelingencrisis’ in de ‘Northern Triangle’, ofwel Guatemala, El Salvador en Honduras.

Slagboom

27 augustus 1989: ruïnes van de stad Copán in Honduras. In de klassieke tijd een stad binnen de Mayabeschaving in Meso-Amerika. (foto: René Hoeflaak)

Eind augustus 1989 reisde ik met de bus van Guatemala naar Honduras. Op weg naar de ruïnes van de eeuwenoude Mayastad Copán, een van de wereld erfgoederen van de Verenigde Naties. Vlak voor de grens stapte ik op een drassige en modderige bergweg uit de bus, toonde ik mijn paspoort in een grenspost en wandelde ik onder een slagboom door  Honduras binnen om even later weer in de bus te stappen en  mijn weg te vervolgde richting Copán.  Niets aan de hand. Vakantie en nog eens vakantie.

100 duizend kinderen op de vlucht

Dat was 1989. Maar de wereld verandert. Volgens een artikel in The Washington Times van enkele weken geleden is tien procent van de totale bevolking van El Salvador, Guatemala en Honduras sinds 2007 op de vlucht. Waarvan meer dan honderdduizend kinderen. Op de vlucht voor geweld tussen en door  drugsbendes.  De vluchtroute is vooral noordwaarts richting het eveneens door drugsgeweld geteisterde Mexico met als uiteindelijk doel  de Verenigde Staten.  Het aantal moorden in Honduras steeg in 2015 naar 17.000. Op een bevolking van nog geen negen miljoen inwoners.

Miss Honduras

Copan, Honduras, 27 augustus 1989 (foto: René Hoeflaak)

Het land is daarmee een van de meest gewelddadige en gevaarlijkste landen ter wereld.  Met opvallend veel vrouwelijke slachtoffers, zo is te lezen na een avondje ‘googelen’. Om de 16 uur wordt een vrouw vermoord in Honduras.  Roof- en vergeldingsmoorden en overvallen zijn aan de orde van de dag in Honduras.  Miss Honduras Maria Jose Alvaro en haar zus werden eind 2014 vermoord vlak voordat ze afreisde naar de Miss World verkiezing. En een jaar later werd de aanvoerder van het Hondurese voetbalelftal en voormalig speler van Glasgow Rangers Arnold Peralta doodgeschoten op een parkeerplaats in zijn geboorteplaats La Ceiba.

San Pedra Sula

En San Pedra Sula, de tweede stad van het land, is volgens de statistieken de gevaarlijkste stad ter wereld.  Het aantal Hondurese vluchtelingen naar Mexico steeg in 2015 naar negen duizend. Een stijging van 156 % ten opzichte van 2014. Daarnaast wordt Honduras getroffen door toenemende droogte door de opwarming van de aarde. De oogst van bijvoorbeeld mais is aanzienlijk teruggelopen.

Obama

De regering Obama stelde in 2015 750 miljoen dollar beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen uit de Northern Triangle. Maar de wereld verandert. 2015 is lang geleden. Amerika denkt nu in muren. Volgens de website www.worlddata.info vluchtten in 2015 acht Hondurezen naar Nederland.  Wees welkom. Hoe dan ook: in de nacht van 17 juni op 18 juni wandel ik ook voor de vluchtelingen in Midden Amerika.

 

2 replies

Plaats een reactie