Interview: Rob Bresser

Na een jarenlange carrière in de nationale en internationale institutionele vastgoedwereld  besloot  Rob Bresser een compleet andere weg in te slaan. Hij werd Core Energetic Trainer en verruilt  zijn  directiefunctie bij een beleggingsmaatschappij. Onlangs startte hij zijn eigen praktijk Core-in-Business. Op een terras aan de Spaarne in Haarlem praat ik met Rob over zijn nieuwe uitdaging en zijn loopbaanwijziging en probeer ik meer te weten te komen over Core Energetica.

Mijn eerste vraag aan Rob is hoe hij met core energetica in aanraking is gekomen. Rob ‘Het was 2003 en ik bleek een burn-out te hebben. Via een goede vriend van mij kwam ik in contact met een therapeute die werkte vanuit de Core Energetica. Na verloop van tijd ben ik gaan mediteren en begon ik mij te verdiepen in het Boeddhisme; zag welk positief resultaat  dit anderen en mijzelf bracht.’

Rob Bresser (foto: LinkedIN

Rob Bresser (foto: LinkedIN)

Kan je kort vertellen wat Core Energetica inhoudt?“Core Energetica is een methode om lichaam en geest meer met elkaar te verbinden. Wij leven zoveel vanuit ons hoofd dat wij nog maar weinig contact met ons lichaam hebben. Iedereen heeft in meer of mindere mate energetische blokkades in zijn lichaam waardoor niet alleen je lichaam, maar ook je denken, handelen en zien beperkt wordt. Het ervaren en openen van deze blokkades verruimt zowel je lichaam als je geest. Je ervaart meer energie, meer rust en komt meer in contact met je authenticiteit.. Core energetica is door de lichaams gerichte aanpak meer transformerend dan een cognitieve benadering alleen. De oplossing zit vaak in je lichaam zelf. Je lichaam is je bevroren verleden, zeg ik altijd. Daarom is dat een mooie ingang om te  veranderen”

Rob Bresser (1964) besloot om naast zijn werk de vier jarige opleiding in Core Energetica te gaan volgend in New York.  Dat betekent naast een intensief persoonlijk proces ook veel lezen, schrijven en vijf keer per jaar naar New York voor een opleidingsweekend.  “Aanvankelijk nog niet echt met een plan of idee om hier zakelijk mee verder te gaan. In deze opleiding staat je eigen persoonlijke proces centraal. Door de positieve resultaten bij mijzelf en ook bij vele anderen raakte ik steeds meer gemotiveerd om hier als professional  meer te gaan werken. Het is mooi werk en het geeft voldoening om anderen te zien groeien als mens.

Rob, wat moet ik mij bij een behandeling van jou als Core Energetic Trainer voorstellen? Ik heb moeite met het woord ‘behandeling’. Mensen komen met een vraag binnen en als trainer begeleid ik iemand om daar antwoord op te krijgen. Een goede gronding en je openen voor het gevoel in je lichaam zijn dingen waar we in eerste instantie mee werken. Veelal zal dan blijken dat de vraag zich op de een of andere manier ook in het lichaam manifesteert. Bewustwording van deze blokkades en het openen daarvan is de volgende stap. Mijn kracht is juist ook dat ik de aanpak afstem op de persoon in kwestie en geen standaard lijstje afwerk.. Zoals gezegd een belangrijk aspect is om meer lichaamsbewustzijn te krijgen, bijvoorbeeld met ademhalings- en grondingsoefeningen”

Grondingsoefeningen? Rob: “Ja, je weet vaak wel hoe het gesteld is met je hoofd en schouders, maar daar blijft het meestal bij. Bewust contact met de grond hebben en een diepere ademhaling laten meer energie door je lichaam stromen; er komt meer leven in je en je zult zien dat er dan verandering op gaat treden.

Waarom is een betere lichaamsbewustzijn eigenlijk goed voor je? “Als je in balans bent voel je meer en krijg je meer ‘informatie’ binnen. Je bent meer jezelf, voelt je krachtiger en dat komt je welzijn direct ten goede..

Rob richt zich met Core-in-Business in eerste instantie op managers en leidinggevenden in het bedrijfsleven. “Core Energetica  is geschikt voor iedereen die de wil heeft persoonlijk te groeien, maar uit eigen ervaring weet ik dat je in een leidinggevende functie sneller tegen je beperkingen aanloopt . Een menselijke reactie is om daar omheen te gaan. Dat is op korte termijn de snelste weg, maar lost uiteindelijk niets op. Als je de bereidheid hebt om echt naar je beperkingen te kijken groei je als mens en stap je in je persoonlijk leiderschap”

Waar liep je zelf tegen aan en wat waren jouw beperkingen? “Ik was heel erg gericht op controle. Dat werd zo belangrijk. dat ik mij erg ongemakkelijk ging voelen, bijvoorbeeld in gesprekken en op borrels. Ik kan gelukkig zeggen dat ik daar nu totaal geen last meer van heb en ga onbevangen een gesprek in zoals dit. 

 Schermafbeelding 2013-06-21 om 10 11 33 (2)

Op de website  van Core -in-Business lees ik de uitspraak “Uw persoonlijk groei potentieel ligt bij uw beperkingen”. Wat bedoel je daarmee? “ Als je bereid bent te leren van zaken waarin je je beperkt voelt werk je aan je persoonlijke groei, voel je je meer vrij in jezelf. Daar kun je echt winst halen bij jezelf. De dingen die goed gaan lopen toch wel door.” 

Noem ook hier eens een  voorbeeld ? “Soms reageren we vanuit een reflex op situaties. Eigenlijk ben je dan niet vrij in je reactie en maak je geen bewuste keuze. Dat kan behoorlijk tegen je werken. Het is dan heel fijn en bevrijdend als je die keuze wel kan maken en vrij bent in de reageren”

Je bent nu net begonnen met je praktijk. Stel dat we hier over een jaar weer zitten  Wanneer ben je tevreden? “Ik heb mijzelf niet een concreet doel gesteld. Ik ben een nieuwe richting ingeslagen en daar zet ik mij volledig en met passie voor in. Dat is mijn inbreng en ik ben benieuwd en ook wel nieuwsgierig waar mij dit gaat brengen.”  

Door de crisis worden veel Nederlanders- door bijvoorbeeld ontslag-  gedwongen na te denken over hun  toekomst en een andere carrière richting.  Wat is jouw advies als ervaringsdeskundige? “Blijf vooral dicht bij jezelf. Richt je op de dingen waar je je goed bij voelt want die doe je vaak het best en goed “

 

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

1 reply

  1. Rene mooi interview, in mijn cursus NLP hebben we laatst ook een kijkje in de wereld van bio-energetica gekregen. Na het lezen van dit interview, ben ik nog nieuwsgieriger geworden

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s