Leve de komkommertijd!!!

Komkommertijd; Regen is het gesprek van de dag. Komt het nog goed deze zomer? Oktober lijkt al begonnen. We lopen drie maanden achter. Of negen maanden voor. Tijd om de klokken gelijk te zetten en terug te keren naar het juiste moment. Komkommers activeren de maagsappen en wekken eetlust op, komkommertijd weetlust. Over klokken en weetlust; Dit weekend was ik op de Beijerlandselaan in Rotterdam. In het midden van de vorige eeuw “the place to be” in Rotterdam. Anno 2011 een smeltkroes van belwinkels, café’s, vleeswarenpaleizen, kwaliteitslagerijen, schoenenreuzen, Brazilian Hair, kapsalons, al dan niet voor consumptie, maar vooral ook voor zilver- en uurwerken. Het aantal juweliers op de Beijerlandselaan loopt in de dubbele cijfers. Weetlust in komkommertijd en uurwerken. Daar kan je de klok niet op gelijk zetten. Zeker niet van het grootste, opvallendste en meest zichtbare uurwerk van de Beijerlandselaan. Die is niet te koop, tart de nieuwsgierige burger en verstopt zich achter vier muren van glas. Verstopt voor “De Oude Rotterdammer”, Wikipedia, het Gemeentearchief. Zelfs Page en Brin, de oprichters van Google, hebben het uurwerk nog niet gevonden. Een prestatie op zich. In de glazen kooi op de Beijerlandselaan staat de tijd stil. Maar intussen tikt de klok maar door. Wie weet meer over dit uurwerk? De tijd zal het leren. Leve de komkommertijd.

Rotterdam, Beijerlandselaan; Het zichtbare en verstopte uurwerk (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

4 replies

  1. Het is het uurwerk als ik goed heb uit de kerk die bij het Sandelingestraat / Strevelsweg heeft gestaan. Deze kerk is in de zestiger jaren afgebrand en de klok stond al die tijd opgeslagen bij een klokkenmaker. In de negentiger jaren kwam hij weer in beeld en werd besloten hem als kunstwerk op de Beijerlandselaan te plaatsen. Een tijd lang hebben vrijwilligers hem onderhouden drie mannen met de bijnaam de 3 Musketiers, door leeftijd zijn zij ermee gestopt. Ondertussen wilde deelgemeente gemeente hem weer kwijt omdat hij dus niet onderhouden werd en er schijnbaar ook geen geld voor was om dat te laten doen.

    Like

  2. Het uurwerk komt uit de Rooms-Katholieke Stieltjeskerk op het Stieltjesplein heeft gestaan. Deze kerk is in 1976 gesloopt en het uurwerk is bewaard gebleven. Na restauratie is deze geschonken aan de Winkeliersverening Boulevard Zuid en geplaatst op de Beijerlandselaan (Horecaplein). Na de herinrichting van het horecaplein heeft de klok een definitieve plek gekregen op het Vredesplein.

    Like

Plaats een reactie