Rotterdam: Oostzeedijk

Raadsel en vraagstukken over de Rotterdamse Oostzeedijk in Kralingen, eerder deze week.  Zowel op als beneden de dijk. Raadsel 1 gaat over de  brug over de Beneden Oostzeedijk, bij de tramhalte Willem Ruyslaan.  Tot voor kort een onschuldige, onopvallende, naam- en kleurloze brug, ook op Google Earth. Maar er is iets veranderd. De brug laat zich zien en verliest haar onschuld. De brug is getransformeerd van kleurloos naar kleurrijk. Door wie? Is dit een project? Volgen er meer bruggen? Als er één brug over de dam is, volgen er dan ook meer? Een brug te ver?  Tijdelijke actie?

Rotterdam, 27 juni 2011; Kleurrijke peilers onder de brug Willem Ruyslaan/Oostzeedijk (foto: René Hoeflaak)

Raadsel 2; Niet veel verder, bij de RET remise, is het adres van de Unie van Vrijwilligers .  De Unie werd  in 1939, in Amsterdam, opgericht als Korps Vrouwelijke Vrijwilligers, uit solidariteit met de mannen in het leger en aan het oorlogsfront. In mei 1945 scheidde de Rotterdamse vrouwentak zich af als Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers, in 1977 gewijzigd in Unie van Vrijwilligers, met ook mannen dus. Waar gebeurde er met de vrijwillige vrouwen? Vind ik het antwoord precies aan de overkant, Oostzeedijk Beneden? Daar hangt immers een bord van de …. Kralingsche vrouwen. Weliswaar met de toevoeging OUTLET, maar toch. Gaat het hier over vrouwen die letterlijk en figuurlijk zijn overgelopen? En zo ja, vrijwillig? Is er een dwarsverband met de overkant? Schilderen zij ook bruggen? Wie weet het antwoord?

Rotterdam, Oostzeedijk/Honingerdijk, juni 2011: Pand van de Unie van Vrijwilligers (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, Oostzeedijk Beneden, juni 2011 Kralingsche vrouwen (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

2 replies

  1. De brug ziet er prachtig uit. Als ze dat nu met alle verwaarloosde bruggen zouden doen,dan zou de stad er beter uit zien,dus wie weet als er een brug over de dam is…….? Het antwoord op je vraag over de vrouwen kan ik je niet geven .Even doorspitten. Succes ermee.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s