Athene (1)

Athene, donderdagavond jl; Pallados, een zijstraatje van de Athinas (foto: René Hoeflaak)

De Grieken schrijven hun mening graag op muren en gebouwen. Zij doen dit al duizenden jaren. Of het nu gaat om rotstekeningen, geschriften uit de Bronstijd,  protestleuzes tegen de Italiaanse nazibezetting of tijdens de staatsgreep in 1967,  strijdkreten van voetbalsupporters of de economiche protesten van nu. Het woord “graffiti” is dan ook niet voor niets afgeleid van het Griekse woord “Graphi“, dat “schrijven” betekent. Graffiti is, in zekere zin, onderdeel van de Griekse beschaving. Er zijn zelfs boeken, reisgidsen en weblogs over Graffiti in Athene.

Athene, gistermiddag; Willekeurige gevel in het centrum (foto: René Hoeflaak)

 

Maar deze Griekse vorm van beschaving kan ook doorslaan en heeft – in ieder  geval op mij- een averechts valkuileffect. Dit weekend was ik in Athene. Er is vrijwel geen gebouw of muur in het centrum van Athene te vinden zonder opschrift, leuze, tekening, kreet of kras. Met name in het gedeelte tussen het Omoniaplein en het Syntagmaplein. Een suggestie voor een leuke toeristische wandelopdracht van de VVV van Athene; “Fotografeer tien gebouwen zonder een bekladde muur tussen de het Omonia en het Syntagmaplein“. Mij is het in ieder geval niet gelukt. Ofwel; hoe schoonheid overgaat in lelijkheid. Maar over smaak valt niet te twisten. Zoals vriend en oud-collega Patrick al zei: “Wat grof was voor de Romeinen, was immers fijn voor de Grieken”.

Athene, gisteren; Athinai, de straat tussen het Omoniaplein en Monastiraki (foto: René Hoeflaak)

3 replies

 1. Heh Rene, goed stuk, komt van pas als wij naar Athene gaan in juli. Maarre even tussendoor – ik mis een bronvermelding van een citaat in het stuk – “wat grof was voor de Romeinen was fijn voor de Grieken” dat was en is nog steeds een uitspraak van mij uit de jaren tachtig. “Patrick”.

  Like

  • Patrick, is hier geen sprake van verjaring?. :-). Hoe dan ook, kkomt voor elkaar. Nu we toch juridisch bezig zijn. Hoe ziet het met het Ajax-Feijenoord contract? 🙂

   Like

 2. Hallo René,

  Goed stuk. Wij waren op 26 mei jl. weer in Athene. Deze keer bezochten we de oude volkswijk Pláka.
  Daar zijn interessante oudheden te zien. Een paar straten zijn erg toeristisch, maar daar kan je omheen lopen.

  De uitspraak over Romeinen en Grieken hoorde ik voor het eerst begin 80, in verband met de een of andere tranig m.b.t. management en/of leadership. Als ik het mij goed herinner ging het over human behavior en kwam de uitspraak van een of andere Amerikaanse psychologie goeroe. John Watson, Abraham Maslow, Frederick Herzberger en Paul Weiss kwamen in die cursussen regelmatig voorbij met hun fameuze ideeën en uitspraken.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s