Suriname: Anaula Nature Resort

Suriname, februari 2011: op een uurtje varen van Atjoni ligt het Anaula Nature Resort (foto: René Hoeflaak)

Februari 2011: in vijf uur reizen we van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo naar Anaula, aan de Boven Suriname Rivier. Twee uur met de bus van Paramaribo naar Brownsberg, vervolgens twee uur naar Atjoni. Vanaf Atjoni varen we nog een uurtje in een korjaal naar Anaula.

Suriname. De aanlegplaats in Atjoni. (foto; René Hoeflaak)

Dat is aanzienlijk sneller dan pakweg één, twee jaar geleden. Want net als vele andere wegen in Suriname, hebben “de Chinezen”  ook de weg van Paramaribo naar Brownsberg geasfalteerd. Voor wie van kuilen en hobbels houdt, is de 95 kilometer lange weg van Brownsberg naar Atjoni een aanrader :-). Een verblijf op het Anaula Nature Resort is de reistijd zeker waard.

Drie dagen lang genieten we van de natuur, stilte, rust, eenvoud en gastvrijheid. Daarnaast bezoeken we onder meer Marrondorpjes als Ladouani, baden we in stroomversnellingen en dansen we de Seketi en Bandambi op het ritme van een muziekgezelschap uit een naburig dorp. De zestien lodges van het resort zijn gebouwd op een bosrijk eiland in de Boven Suriname Rivier, midden in het tropisch regenwoud van Suriname. Aan het zwembad bij de eetzaal/bar praat ik met Patricia en Michael. Op nog geen dertig meter afstand slingeren tientallen doodshoofd- en capucijneraapjes langs de bosrand van tak naar tak.

Suriname; Anaula, februari 2011: aapjes slingeren iedere ochtend aan de (bos)rand van de eetzaal van het Nature Resort (foto: René Hoeflaak)

Patricia en Michael

Patricia is onder meer verantwoordelijk voor Marketing en boekingen. Michael voor het onderhoud. “Het bouwen van de lodges, de lounge, de eetzaal en het zwembad startte in 2007”, aldus Michael. Dat was niet eenvoudig. “Het hout werd weliswaar terplekke gezaagd, maar veel materiaal moest per korjaal worden ingevaren. Zo was ook het uitgraven van het zwembad handwerk”

Al met al duurde het bouwen van de lodges en het aanleggen van waterleiding drie jaar. “Begin 2010 waren we volledig klaar, alhoewel we vanaf 2007 al de eerste huisjes verhuurden” zo gaat Michael verder. Het resort is twee keer twee weken per jaar gesloten voor onderhoud, onder andere in juni. “Op dit moment hebben we twintig medewerkers in dienst, een deel uit Paramaribo en een deel uit omliggende dorpen”, zo vertelt Patricia, die eerder werkte voor Kabalebo Nature Resort. “Anaula onderscheidt zich met andere binnenlandse resorts in Suriname, door haar luxe en bereikbaarheid. Anaula is immers zowel over land als per vliegtuig te bereiken” Verder heeft Anaula vier uur per dag de beschikking over electriciteit en heeft iedere lodge een eigen douche en toilet “Uitermate geschikt voor de vijftig plusser”, merkt Patricia op.

Anaula; Lodge nr. 10, één van de luxere lodges op het eiland (foto: René Hoeflaak)

De korjaal is hét vervoermiddel in en rond Anaula (foto: René Hoeflaak)

Het gevaar van malaria relativeert Patricia met de opmerking dat in de streek rondom Anaula in acht jaar geen malaria meer is voorgekomen. De ochtend zit er bijna op. Tijd voor de lunch en bovendien, de hangmat lonkt.  Anaula, een aanrader.

NB: vanaf 2013 zijn mijn verhalen en berichten te lezen op Groenroodwit.nl

Suriname, februari 2011; vanuit Anaula bezoeken we onder meer het dorpje Ladouani (foto: René Hoeflaak)

Suriname: De vertrek- en aankomsthal van de Airstrip bij Adouani (foto: René Hoeflaak)

Suriname: De plaatselijke school in Adouani telt 104 leerlingen (foto: René Hoeflaak)

Suriname, Adouani, aanlegplaats (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

6 replies

  1. Wat een fantastisch verhaal. Je zou bijna meteen willen gaan boeken en je koffers pakken. Wat een pracht van een natuur. Het is heel mooi en duidelijk beschreven.

    Like

  2. Heh Rene,

    Das snel!
    Hebben net onze koffers uitgepakt en zit net naar de foto’s van o.a. Anaula te kijken.
    Was reuze gezellig de vakantie, heel gastvrij en prima naar ons zin gehad, ondanks een zichzelf tot (mis)reisleider gebombardeerde Suriname-kenner (smiley).
    Zie je morgen, eten wij een broodje Pom op de West-Kruiskade.
    De (traditionele) Djogo nemen wij wel een andere keer.

    Like

  3. Een leuk verhaal !
    Wel heeeeeeeeeel erg rustig zoals jij het omschrijft.
    Het lijkt me moeilijk om weer aan het jachtige leven in Nederland te wennen.
    Maar ja daar ontkom je niet aan 🙂

    Like

  4. Ik kan bevestigen wat Rene heeft beschreven. En wel omdat ik er bij was.
    Een prachtige plek om nou eens echt te “onthaasten”. Wie zou hier nou nog tempo willen maken. Lekker luieren in de hangmat, zitten in de stroomversnelling van de rivier en lekker veeeeeeel eten.
    Dit moet je gewoon eens een keer gedaan hebben.

    Rene, de tijd was super daar en je hebt hiervan een hele mooie beschrijving gemaakt.
    Op naar de volgende reis door Suriname 🙂

    Like

  5. Ook ik ben net terug uit Suriname en heb genoten van oa 5 dagen Anaula. Het is niet alleen voor 50+ hoor!!! Wij waren er met veel twintig- en dertigers en hebben ons ook prima vermaakt met een poolparty tot midden in de nacht als slotavond;-)
    Heerlijk rustig verder en de insteek dat alles mag en zeker niets moet is één die ik graag in NL zou willen vasthouden……
    AANRADER!!!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s