Amsterdam: 33e Bokbierfestival

Er wordt veel gespoeld tijdens de 33e editie van het Pint Bokbierfestival in Amsterdam (foto: René Hoeflaak)

Dit weekend is de 33e editie van het Pint Bokbierfestival. Locatie:Beurs van Berlage in Amsterdam. Duur: vrijdag tot en met zondag. Zoals de laatste jaren gebruikelijk bezochten wij gisteren de zaterdagetappe en zoals ieder jaar was het ook gisteren weer gezellig. De entree bedraagt € 10,00. Hiervoor krijg je dan wel een glas. Muntjes kosten € 2,00. Een glas bokbier kost een muntje. Nu we toch over de financiën bezig zijn, bokbier heeft haar bestaansrecht immers te danken aan de Accijnswet uit 1867, een bakje kaas/worst kost twee muntjes. Gebruik garderobe € 1,00 per hangertje en een toiletbezoek € 0,50. Met tien muntjes kan je dus aardig wat biertjes en merken testen. Om eerlijk te zijn, begint bij mij de smaakinflatie (om bij het financiële te blijven) na vier/vijf bokbiertjes toe te slaan. Net als vorig jaar is de Slobberbok van brouwerij Klein Duimpje populair. Zie:http://www.kleinduimpje.nl/. Lange rijen voor tap. Evenals bij de Stormbock van de Texelse Bierbrouwerij en overigens ook de gehele avond voor de ingang van de Beurs van Berlage. Persoonlijk smaakte mij de Koelschip van de gelijknamige brouwerij en de zoete Herfstbock van brouwerij Praght uit Dronten wel goed. Niet ieder bier mag zich Bokbier noemen. De vereniging Pint heeft hiervoor strenge richtlijnen opgesteld. Zo mag de naam uitsluitend gevoerd worden voor bieren met een extractgehalte van de stamwort van tussen de 15,5% en 18%. Ik hoop dat u het nog kunt volgen. Ik namelijk al bijna niet meer :-). Het gebruik  van kruiden is niet toegestaan. Bokbier mag bovendien alleen op de markt gebracht worden tussen 21 september en 21 december. Voor Dubbelbok en Meibok gelden weer andere richtlijnen. Hoe dan ook; Net als voorgaande jaren ben ik overigens niet zo enthousiast over het geluid in de Beurs van Berlage. Jammer voor de Oostenrijkse n’Aschling Brassband. De band treedt doorgaans veel op bij Duitse Bierfeesten.  Zie ook: http://www.naschlingbrass.at/. De avond sluiten we in stijl af bij de Amsterdamse Stoombierbrouwerij De Bekeerde Zuster aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Gelukkig hebben we vandaag een uurtje extra om bij te komen.

Gisteren; De gehele dag lange (wacht)rijen voor de entree van de Beurs van Berlage. (foto: René Hoeflaak)

Voor het volledige bieraanbod van dit weekend: http://www.pint.nl/download/bierlijst_bbf_2010.pdf

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

5 replies

 1. Heh Rene,

  Jammer dat ik er gisteren niet bij was, waarschijnlijk heb ik daar goed aan gedaan aangezien ik vandaag niet met een “kop als een trekhaak” erbij loop. Volgend jaar ben ik er bij (moet ik niet weer op het laatste moment afzeggen natuurlijk).

  Like

 2. Hoi Rene. Ben gisteren veel wijzer geworden over lekker en minder lekker bokbier. Wat een soorten zeg. Of het aan de kwaliteit van het bier ligt weet ik niet, maar volledig fit, geen betonnen hoofd. Was gezellig en een leuke ervaring. Groetjes

  Like

 3. Hey René!
  Leuk verhaal, helaas weinig foto’s?!
  Nog bedankt dat ik niet achter in de rij aan hoefde te sluiten!
  ps: glas staat (nog) ongeschonden op het aanrecht!

  Groetjes1

  Like

 4. Hahahahaha. Typisch mannen om in de rij te gaan staan voor Bier…haha.
  Mijn hoofd duizelde wel met al die informatie, alsof ik zelf een bokbier op had.

  Like

 5. Hoi Rene,
  Een duidelijk verhaal! Het was gezellig en de Bokbieren smaakten prima. De volgende ochtend viel ook mee. Voor herhaling vatbaar.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s