De metro van Athene brengt veel naar boven

Athene, vrijdag 20 mei jl; Taxi's rijden voorbij Hadrian's Arch (foto: René Hoeflaak)

We have more history than future!!” zo vat George Koufopoulos, taxichauffeur te Athene, de hedendaagse situatie in Griekenland samen. Een land met twee gezichten. George slaagt erin om tijdens een taxiritje, als een Griekse GBJ Hiltermann, de toestand van zijn land te analyseren. Tussendoor worden we getrakteerd op enkele Griekse wijsheden, one-liners en spreuken. Dit alles inbegrepen in de ritprijs. Die twee spreekwoordelijke gezichten geldt ook voor het boven- en ondergrondse Athene. Over de situatie boven de grond berichtte ik in eerdere post. Achterstallig onderhoud ligt op de loer!!!. Hoe anders is de situatie onder de grond. Ik bedoel hiermee de metro. Het metronetwerk van Athene(dagkaartje vier Euro) telt drie lijnen waarvan de laatste, die van het vliegveld naar het centrum, in 2003 is aangelegd in verband met de Olympische Spelen van 2004. De eerste -soort- metrolijn/halte van Athene was er al rond de Spelen van 1896. Toch lijkt het alsof de metrostations gisteren zijn opgeleverd en geopend. Glanzend schone muren, geen papiertje of kauwgum op de vloer, fris blinkende roltrappen, marmeren trappen en…. geen vuilnis/afvalbak te bekennen.

Athene, metrostation Ambelokipi glanst (foto: René Hoeflaak)

Enkele metrostations zijn daarnaast nog eens ingericht als -vrij toegangelijke  -musea. De bouw en aanleg van de metro bracht namelijk een schat en vracht aan archeologische vondsten naar boven. Die vondsten zijn – met gids of als reiziger- te bezichtigen in enkele metrostation zoals Monastiraki en Akropoli. Zo zien we in een muur van  metrostation Syntagma – op ooghoogte- een open zesduizend jaar oud graf met een skelet. Voor wie geen haast heeft.

Athene, graf in muur metrostation Syntagma Athene, vitrine in metrohal Syntagma (foto: René Hoeflaak)

Athene, vitrine in metrohal Syntagma (foto: René Hoeflaak)

About these ads

Over René

brengt je in beweging...
Dit bericht werd geplaatst in Reizen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s